Nikoli ne govorite slabo o drugih

20 indijanskih pravil življenja

Nikoli ne govorite slabo o drugih


Nedelja, 22 Maj 2016 08:15  •  Prispeval: Jani Pravst  •  Ogledov: 4284     natisni

 

 

 

 

 

 

 

 

Kodeks etike severnoameriških Indijancev nas lahko navdihne do pomembnih sprememb v mišljenju in življenju ...

 

1. Vstanite s soncem in prosite (molite). Prosite sami. Prosite pogosto. Enkrat bo Veliki Duh uslišal vaše molitve.

2. Bodite strpni (tolerantni) do tistih, ki so zašli s poti. Nevednost, jeza in ljubosumje izvira iz izgubljenih duš. Prosite, da se vrnejo na pravo pot.

3. Najdite sebe. Ne dopustite, da drugi upravljajo vašo pot. To je samo vaša pot! Drugi gredo lahko z vami, vendar nihče ne more naprej namesto vas.

4. Bodite obzirni do gostov v svojem domu. Dajte jim najboljšo hrano, ponudite jim najboljšo posteljo, do njih bodite pošteni in pravični.

5. Ne jemljite tistega kar ni vaše, bodisi od ljudske skupnosti, narave ali druge kulture. Tega niste zaslužili, niti dobili. Ni vaše.

6. Spoštujte vse na zemlji, tako ljudi kot tudi živali in rastline.

7. Spoštujte mnenja drugih, njihove želje in besede. Nikoli ne prekinjajte druge medtem ko govorijo, ne bodite zamerčni, ne posmehujte se jim. Vsaki osebi dopustite pravico do osebnega mišljenja.

8. Nikoli ne govorite slabo o drugih. Negativna energija, katero pošiljate in še v njej uživate, se vam bo vrnila večkratno.

9. Vsi ljudje grešijo in delajo napake. Vsaka napaka se lahko odpusti.

10. Negativne misli ustvarjajo bolezen uma, telesa in duha. Prakticirajte optimizem.

11. Narava ni naša, ona je del nas. Narava je del naše globalne družine.

12. Otroci so prihodnost. V njihova srca vsadite ljubezen, vodite jih z modrostjo in učite jih o življenju. Ko rastjo, jim dajte prostora za rast.

13. Izogibajte se poškodovati srca drugih. Strup te bolečine se bo vrnil nazaj k vam.

14. Vedno bodite iskreni.

15. Vzdržujte svoje ravnotežje. Duševno, duhovno, čustveno in fizično (telesno), "Jaz" morajo biti enako močni, čisti in zdravi. Okrepite svoje telo, da se okrepi um. Rastite v duhovnosti, da se vam zacelijo čustvene rane.

16. Zavestno se odločite kaj boste, kakšni boste, kako boste delovali in kako boste stali za svojimi dejanji. Bodite odgovorni za svoja dejanja.

17. Spoštujte zasebnost drugih in njihov osebni prostor. Ne vmešavajte se v tuje lastništvo, še posebej ne v sveto in duhovno. To je prepovedano.

18. Bodite sigurni vase. Bodite samozavestni. Ne morete biti ljubeči, skrbni in pomagati drugim, če niste ljubeči do sebe in če najprej ne pomagate sebi.

19. Spoštujte verska prepričanja drugih ljudi. Ne silite druge, da verjamejo v tisto kar verjamete vi.

20. Delite svojo srečo.

 

Zadnja posodobitev:  Nedelja, 22 Maj 2016 22:07