Zapiski Tibetanskega Mojstra DK o čakrah

Zapiski Tibetanskega Mojstra DK o čakrah


Četrtek, 22 April 2010 16:46  •  Prispeval: Jani Pravst  •  Ogledov: 4091     natisni

 

Na kratko...
Če je vaše telo »zapor«, ki se podreja da deluje v skladu z vašo karmo znotraj predefiniranih meja, potem so vaše celice majhni gradniki, ki ustvarjajo to ječo.
Kot je povedano v Talmudu, »ne vidimo stvari kot so, vidimo jih kakšni smo mi.« To je zato, ker vedno gledamo v svet skozi oči našega nenehno spreminjajočega celičnega spomina.

 
 
Zapiski Tibetanskega Mojstra DK o čakrah
 

»Eterično telo je telo sestavljeno v celoti iz linij sile in iz točk, kjer te linije sile križajo druga drugo in tako oblikujejo (v križiščih) energijske centre. Kjer se križa veliko takšnih linij sile imamo večje energetske centre in kjer se srečajo ter križajo veliki tokovi energije, v glavi in vzdolž hrbtenice, imamo sedem glavnih centrov. Teh sedem kot takih, plus devetindvajset manjših centrov je poznanih ezoterikom.« (Esoteric Healing, str.17-72)
»Celotni predmet o centrih je nevaren, če ga narobe razumemo; centri sestavljajo grožnjo, če se prehitro prebudijo in so neprimerno energizirani in celotna ta snov se lahko izkaže kot zelo nevarna za človeka, ki ga žene radovednost in ne zavedajočega se ter nešolanega eksperimentatorja. Čas še ni zrel za predstavitev in popolno razkritje te teme; študente se opozori pred objavo prečiščenih tez, ki se nanašajo na temo kot rezultat njihovih raziskav v mojih knjigah. Vendar pa se pravemu pripravniku moramo dati potrebne informacije.« (The Rays and the Initiation, str.18-336/37)
»Večina je bila napisana glede centrov in veliko skrivnosti obstaja, ki so vzburile radovednost ne zavedajočih in nešolanih in jih je zavedlo mnogo, da so se mešali v stvari, ki se jih ne tikajo… Na noben način nočem predstaviti stvari iz takšnega kota, da bi prenesel pravila in informacije, ki bodo omogočile človeku oživiti te centre in jih pripeljati v igro. Tukaj podajam dostojanstveno opozorilo. Naj se človek priuči življenju visokega alturizma, discipline, ki bo oplemenitila in prinesla v njegove medije v pokornost in v dejavno prizadevanje za očiščenje in nadzor njegovih varoval. Ko bo to naredil in je hkrati dvignil in stabiliziral svojo vibracijo bo odkril, da razvoj in delovanje centrov zasledujeta vzporedni tok in da je (stran od tega aktivnega sodelovanja) delo napredovalo vzdolž želenih linij. Veliko nevarnosti in strašne nadloge spremlja človeka, ki vzburi centre z nedovoljenimi metodami in kdor eksperimentira z ognjem svojega telesa brez potrebnega tehničnega znanja. S svojimi napori morda uspe v dvigu svojih ognjev in v povečanju aktivnosti centrov, toda plačal bo ceno nevednosti in uničenja snovi, v izgoretju telesnega ali možganskega tkiva, v razvoju duševne bolezni in v odprtju centrov nabojem in silam, neželenim in uničevalnim. Tukaj ne govorimo o strahopetnosti, pri stvareh, ki zadevajo subjektivno življenje, da se jim je potrebno posvetiti s pazljivostjo in skrbnostjo; tu govorimo o pazljivosti in skrbnosti. Učenec mora zato narediti tri stvari:


1. Očistiti, disciplinirati in preobraziti svojo trojno nizko naravo.
2. Razviti svoje znanje in opremiti svoje mentalno telo z dobrimi resnicami in mislimi.
3. Služiti svoji rasi s skrajnim samoodrekanjem.
Ko to počne izpolnjuje zakon, postavi se v pravilen položaj z trening, opremi se za popolno uporabo Iniciacije strelovoda in tako minimizira nevarnost, ki je prisotna ob prebujenju ognja.« (A Treatise on Cosmic Fire, p.161/62)
 »Centri v človeškem bitju se v osnovi nanašajo na ognjeni aspekt v človeku ali njegov božanski duh. Nedvomno so povezani z Monadom, z aspektom volje, z nesmrtnostjo, z obstojem, z voljo do življenja in s prirojenimi močmi Duha« (A Treatise on Cosmic Fire, str.165)
 
»Centri so oblikovani v celoti iz tokov sile, ki pronica iz Ega (Duša), ki ga prenaša iz Monada. V tem je skrivnost postopnega pospeševanja vibracije centrov, ko najprej prevzame nadzor Ego ali aktivnost in pozneje (po iniciaciji) Monad in tako vnese spremembe in povečano vitalnost v te sfere ognja ali čiste življenjske sile.
Centri zato, ko delujejo pravilno iz 'telesa ognja', kar je navsezadnje vse kar ostane, najprej človeku v treh svetovih in pozneje Monadu… ko se oblika uniči ostane le neotipljivo duhovno ognjeno telo, čisti ogenj, označen s sedmimi čudovitimi centri intenzivnega gorenja… Moramo odpreti oči, da so ti trije centri fizične stvari. To so vrtinci sile, ki vrti eterično, astralno in mentalno snov v neki vrsti aktivnosti.« (A Treatise on Cosmic Fire, str.166/7)
 
»Evolucija centrov je počasna in postopna stvar in se nadaljuje v urejenih ciklih, ki variirajo glede na žarek človekovega Monada.« (A Treatise on Cosmic Fire, str.173)
 
»Centre v fizični snovi se prepozna preprosto, kot da so to središče žarišča energije, ki se nahaja v eteričnem telesu in je namenjena določeni uporabi. Ta uporaba učinkuje kot prenosnik določenih oblik energije, ki ko 'zavestno' usmerja Ego ali Jaz, z namenom upravljanja fizičnega telesa (kar ni vodilo) za zadovoljitev egoističnih namenov.« (A Treatise on Cosmic Fire, str.1155)
 
»Samo eden od tisočih učencev je na stopnji, da lahko začne delati z energijo v centrih, da se razvije in razkrije bolj počasi in zato bolj varno. Neizogibno se bodo razkrili in počasnejša in varnejša metoda je (v večini primerov) hitrejša. Prehitro razkritje vključuje veliko izgubo časa in prinaša s sabo pogosto semena podaljšanega trpljenja.« (A Treatise on White Magic, str.590)
 
 
 
»Načina prebujenja centrov ne poučujem, ker bo pravi impulz, mirna reakcija na višje impulze in praktična prepoznava virov inspiracije avtomatsko in varno obrnila centre v potrebno in primerno aktivnost. To je pravilna metoda razvoja. Je počasnejša, toda vodi do ne prehitrega razvoja in ustvarja zaokroženo razkritje; učencu omogoča, da zares postane opazovalec in da zagotovo ve, kaj počne; centre pripelje, enega za drugim, do duhovne odzivnosti in potem vzpostavi urejen in cikličen ritem kontrolirane nižje narave« (Glamour: A World Problem, str. 261/2)
 
»Če učenec išče duhovni razvoj, če cilja na iskrenost namena in na sočuten altruizem, če se z jasno uporabo osredotoči na obvladovanje emocionalnega telesa in na povečanje mentalnega in vzgaja navado abstraktnega mišljenja se bodo želeni rezultati glede centrov izrazili, nujnost in nevarnost se odstrani.« (Letters on Occult Meditation, str. 77)
 
»Dalj časa kot študirate, bolj boste opazili, da predmet (razvoj centrov) zares postane bolj nejasen. (Letters on Occult Meditation, str. 80)
 
»Prosim vas, da prepoznate pet dejstev:
1. Da so nerazviti ljudje energizirani in spodbujeni v zunanjo aktivnost skozi medij treh centrov pod trebušno prepono.
2. Da povprečen človek začne delovati primarno skozi center solarnega pleksusa in ga uporablja kot prenosni center sile za energije, ki se morajo prenašati iz področja pod trebušno prepono do področja nad njo.
3. Da je učencev svet počasi energiziran in kontroliran s silami, ki se prenašajo iz centrov pod prepono dogrlenega centra in iz dušu do grlenega centra. To vodi do neke vrste kreativne aktivnosti.
4. Da učence po svetu začenja voditi in nadzirati grleni in srčni centri in hkrati tudi začnejo prenašati sile, ki so se dvignile v srce in grlo, v ajna center med obrvmi, v sredini čela. Ko se to zgodi potem je človek integrirana osebnost. Tudi duša stimulira ajna center.
5. Da so bolj napredni učenci in svetovni iniciiranci hkrati energizirani iz dveh virov; s sredstvi dvignjenih energij in dvignjenih naprej v glavo iz vseh telesnih centrov in s strani teh, ki pronicajo v človeški okvir iz duše, preko najvišjega centra na vrhu glave.
Celotni proces je, če ga lahko vidite, sestavljen iz razvoja, uporabe in prenosa, kot je to v primeru v vsem evolucionarnem razvoju.« (Esoteric Psychology, Vol.II, str. 521/2)
 
»V obeh, astralnem in mentalnem ovoju obstajata nasprotna centra kot ju najdemo v fizičnem telesu.« (A Treatise on Cosmic Fire, str. 58)
 
»Trije glavni centri v telesu planetarnega Logosa so:
Center v glavi - Shamballa – 1. žarek volje.
Srčni center - Hierarchija – 2. žarek ljubezni – modrost.
Grleni center – Človečnost – 3. žarek aktivne inteligence.
»Vpliv novo prihajajočih energij nad človeštvo bo ustvarilo rezultate planirane preusmeritve. To bo prineslo ero zelo povečane ustvarjalne aktivnosti; to bo aktivnost kot je še ni bilo prej, in ki se bo izrazila na vsakem področju človeškega življenja.« (The Rays and the Initiations, str. 551/2)
 
Prebujenje centrov
 
»Sedaj se postavlja vprašanje: Kako lahko to prebujenje in koordinacija (centrov) vnesemo v življenje? Katere korake je potrebno storiti, da bi ustvarili to vizualizacijo in eventualno sintetično aktivnost teh treh centrov? … Kako pogosto so učenci nestrpen, da mu naj povemo neko novo stvar in ko mu je povedana neka stara resnica – tako stara in znana, da ne prikliče v um zaznanega odziva – se počuti, kot da bi ga učitelj izneveril in podleže občutku brezpomembnosti in depresije… Naj naštejemo (zahteve) v alinejah in potem se bomo posvetili vsaki stvari detaljneje pozneje:
i. Izgradnja karakterja; prva in bistvena potreba.
ii. Pravi motiv.
iii. Služenje.
iv. Meditacija.
v. Tehnični študij znanosti centrov.
vi. Dihalne vaje.
vii. Učenje tehnik volje.
viii. Razvoj moči za uporabo časa.
ix. Vzburjenje Kundalini ognja.
… Ali cenite dejstvo, da če bi popolnoma uporabili vsak del informacije, ki vam je podana med potekom treninga in bi iz nje naredili dejstvo v vaši izkušnji in bi izživeli v vašem vsakodnevnem življenju učenje, ki vam je bilo tako skrbno podano, ali stali sedaj pred portalom iniciacije? Ali se zavedate, da preden se z vami deli nova resnica,da je potrebno, da predelate že podano resnico v vsakodnevnem življenju?
Pravi motiv…. Vprašanje, ki ga sedaj vpraša učenec in na katerega ima samo on pravilen odgovor je: Kaj je motiv, ki vodi mojo težnjo in moje prizadevanje? Zakaj si hočem izgraditi prave temelje? Zakaj tako marljivo kličem svojo dušo?
Razvoj pravega motiva je razvijajoči se napor in posameznik konstantno obrača osredotočenost spodbude, ko odkriva sam sebe in kot svetloba sije vedno bolj stalno nad njegovo potjo in konstantno novi in višji motivi izbijajo. Naj vam ilustriram: Učenec v zgodnjih stopnjah je praktično vedno podanik. Bojuje se in hrepeni in poizkuša doseči mejo, ki je določi s standardi ljubljeni prijatelj in učitelj. Pozneje je ta objekt njegove predanosti in gorečnosti izpodrine predanost do enega Velikih, Starejših Bratov rase. Vse svoje moči in sile svoje narave podredi Njihovemu služenju. Ta spodbuda je, na način, sigurno in mirno nadomeščena z vitalno ljubeznijo do človeštva in ljubezen do posameznika (če doseže kdaj stopnjo popolnosti) izgubi svoj pomen v ljubezni do celotnega človeškega bratstva. Neodnehno, duša prevzame več in več nadzora nad instrumentom in narava duše se stalno manifestira, tudi to se nadomesti z ljubeznijo ideala, Načrta in z nameni vesolja, ki ležijo pod vsem skupaj. Človek se spozna ne kot ničla temveč kot kanal skozi katerega duhovne agencije lahko delujejo in se prepozna kot skupen del Enega Življenja. Potem vidi celo človeštvo relativno in neznatno in se pogrezne v veliko Voljo.
Služenje. Učenje pravega motiva pelje spontano do pravega služenja in pogosto tudi vzporedno v svojem cilju oblikuje, motivacijsko soglasje. Od služenja posamezniku kot izrazu ljubezni, do družine ali naroda, raste služenje članu hierarhije, skupini mojstra in od tod služenje človeštvu. Sčasoma se razvije zavest in služenje Planu in posvetitev odspodaj ležečemu namenu Velikega Obstoja, ki je bil priklican v obstoj za zadovoljitev nekega določenega cilja.« (A Treatise on White Magic, str. 200/4)
 
»V mislih je potrebno pazljivo imeti, da je glavna nalogo učenca upravljanje z energijami, v obojem, v njem samem in v svetu fizičnih fenomenov in eksternalizacije. To zato vključuje razumevanje centov in njihovega prebujenja. Toda najprej mora priti razumevanje in prebujenje dosti kasneje v poteku časa.To prebujenje bo padlo v dve stopnji:
Prvič, obstaja stopnja v kateri, s prakso discipliniranega življenja in z očiščenjem življenjskih idej, se bo sedem centrov avtomatsko pomaknilo v pravilno ritmično stanje, vitalnost in vibracijsko aktivnost. Ta stopnja ne vključuje nevarnosti in v njem ne obstaja direktna misel – v povezavi s centri – dovoljeno učencem. S tem mislim, da mu ni dovoljeno koncentrirati uma na noben center, niti ne išče prebujenje ali njihovega energiziranja. Ostati mora prevzet s problemom očiščevanja teles v katerih najdemo centre, ki so primarno astralna, eterična in fizična telesa, in se vedno spominjati, da je endokrini sistem in sedem posebnih glavnih žlez eksterna efektualizacija sedmih glavnih centrov in deluje z njihovo obdano snovjo in z živo snovjo, ki jih popolnoma obdaja. Vse to se lahko izvede varno s strani mnogih in je s to stopnjo in v katero je večina učencev po svetu vključena dandanes in v katero morajo ostati vključeni dalj časa, da se zgodi.
Drugič, obstaja stopnja v kateri centri skozi učinkovito delo v prejšnjih stopnjah postanejo, kakor je to poimenovano ezoterično, »sproščeni znotraj zapora«; sedaj lahko postanejo predmet (pod primernim usmerjanjem učitelja) določenih metod prebujenja in višanja naboja – metode se razlikujejo glede na žarek (osebnosti in Ega) učenca. Od tod izhaja težavnost predmeta in nezmožnost podajanja splošnih in gorečih pravil.« (A Treatise on White Magic, str. 587/8)
 
»Tukaj bi rad izpostavil dve drugi stvari in tako razjasnil celotno situacijo. Obstaja veliko zmede glede premeta centrov in mnogo zmotnega učenja, ki mnoge odpelje v blodnja in prispeva velik del nerazumevanja.
Prvič bi rad povedal, da nobeno delo, kot napor za prebujenje centrov, ne bi smelo biti izvedeno med tem, ko se učenec zaveda določenih nečistosti v njegovem življenju ali kadar je fizično telo v slabem stanju ali bolno. Niti ne bi smelo biti izvedeno, ko je pritisk zunanjih okoliščin takšen, ko ni prostora ali priložnosti za tiho ali nemoteno delo. Bistveno je, da mora za takojšnje in osredotočeno delo na centrih obstajati možnost večurnega dela na samotnem kraju in mora obstajati svoboda pred prekinitvijo. Tega ne morem preveč močno poudarjati in ta dom storil, da bom prikazal željnemu učencu, da je v tem obdobju naše zgodovine obstaja malo teh katerih življenja dovoljujejo to odtujenost. To je najbolj koristna okoliščina in ne tista, ki bi jo bilo potrebno obžalovati. Le eden od tisoč učencev je na stopnji, na kateri lahko začne delati z energijo v centrih in mogoče je celo ta ocena preoptimistična. Dosti boljše je, da učenec služi, ljubi, dela in se disciplinira ter dopusti, da se njegovi centri razvijejo in odprejo bolj počasi in zato bolj varno. Neizogibno se bodo odprli in počasnejša in varnejša metoda je (v večini primerov) hitrejša. Prehitro odprtje vključuje veliko izgubo časa in prinaša s sabo semena podaljšanih težav.« (A Treatise on White Magic, str. 589/90)
»Delo v povezave s centri je postransko za pravi duhovni razvoj in je ali bi moralo biti čisto mehanično in avtomatsko. Centri so fizični, saj so aspekti eteričnega telesa in sestavljeni iz eterične snovi in njihova funkcija je preprosto za izražanja energije, ki teče iz astralnega telesa ali iz uma ali iz duše (v treh aspektih).« (Discipleship in the New Age, Vol. II, str. 604)
 
»Če je uglaševanje in prebujenje (centrov) prisiljeno ali je vneseno z različnimi vrstami vaj preden je učenec pripravljen in preden so telesa koordinirana in razvita potem se giblje učenec proti katastrofi. Dihalne vaje ali vadba pranayame se ne smejo izvajati brez vodstva strokovnjaka in šele čez leta duhovne marljivosti, žrtvovanja in služenja; koncentracija nad centri v telesu sile (s pogledom na njihovo prebujenje) se vsekakor vedno naj izogiba; le-to bo povzročilo previsoko stimulacijo in odprtja vrat v astralni nivo, pri čem lahko ima učenec težavo, ko jih zapira.«
(The Externalization of the Hierarchy, str. 18)

Zadnja posodobitev:  Nedelja, 24 April 2016 14:56