Naša identiteta - Kdo v bistvu smo?

Naša identiteta - Kdo v bistvu smo?


Petek, 07 December 2012 20:26  •  Prispeval: Jani Pravst  •  Ogledov: 8540     natisni

Vaša IDENTITETA je tisto kar mislite o sebi. Identiteta je resnično pomembna vrsta vaših verovanj ali prepričanj, v bistvu je to nek skupek -  zbirka prepričanj. Ta prepričanja niso le navadna prepričanja, ampak temeljijo na globji ravni, so globoko zakoreninjena prepričanja. To so vaša centralna, najglobja prepričanja skozi katera se potem filtrirajo vsi dogodki, ki pridejo do vas in gredo iz vas.

Ta prepričanja tako rekoč zavzamejo celotno vaše področje delovanja pod svojo streho na način, da potem vsa ostala, ne tako pomembna prepričanja izhajajo iz tega globjega prepričanja.
Glavno vlogo igra:
Prepričanje o vas samih, kdo ste vi.
Kakšna oseba ste.


Primer: Zrasli ste kot državljan določene države. Kar je seveda tudi res. Ampak, če se preveč identificiramo s tem, če je naše prepričanje premočno, lahko postanemo celo negativni, celo sovražni proti ljudem iz drugih držav. Rečete "Jaz sem Slovenec". Slovenec je najboljši. Vsi ostali so zanič. Verjeli ali ne takšni ljudje obstajajo, ki tako razmišljajo in to je primer negativnega prepričanja.

Torej bodimo previdni o našem globalnem prepričanju in o tem kar si mislimo in smo prepričani, oziroma verjamemo o sebi. Najpogosteje pa imamo o sebi zelo omejena prepričanja, naprimer o tem, kaj zmoremo in kaj ne. Potem prepričanja kot so "jaz sem to in jaz nisem ono". Torej, če so prepričanja o nas samih pozitivna, bo rezultat v večini primerov pozitiven, ne glede na to, kaj prihaja nam nasproti. Če pa so prepričanja o nas samih negativna, potem bo v večini primerov tudi rezultat negativen, pa čeprav nam nasproti prihajajo pozitivni dogodki.

Tu se nahaja točka moči globalnega prepričanja. To je zelo pomembno. Pomembno je, da razvijemo zelo močna globalna pozitivna prepričanja o sebi, ki nam bodo služila na vseh področjih našega življenja. To je vrsta najbolj pomembnih prepričanj, tako imenovana globalna prepričanja IDENTITETE.

Ali imate omejena, negativna globalna prepričanja?
Kaj mislite o sebi?
Kakšna vrsta osebe mislite da ste?
Kaj mislite da lahko storite?
Kaj mislite da ne morete storiti?
Kaj mislite da morate storiti?
Kaj mislite da ne bi smeli storiti?

Vsa ta vprašanja sestavljajo vašo IDENTITETO, ki je kakor filter skozi katerega se filtrirajo vsi dogodki, vse kar se dogaja v zvezi z vami. Ta filter je ključnega pomena kaj bo resnično prišlo do vas in nato iz vas.

Poglejte si primere prepričanj, ki vam lahko pomagajo pri vaši rasti ali pa vas omejujejo:

 

KDO SMO IN ZAKAJ SMO TO KAR SMO?
KAKO NASTANE NAŠA IDENTITETA?
  VAŠ OSEBNI FILTER - VAŠA PREPRIČANJA  
  POZITIVNA   NEGATIVNA  
  uspelo mi bo   nisem dovolj dober  
  denar se lahko zasluži   denar se težko zasluži  
  lahko se naučim karkoli   nikoli ne bom znal  
  jaz sem enkratna oseba   nisem tak kot bi moral biti  
  rad se imam   sovražim se  
  dopuščam drugim da so kar so   ne delajo tisto kar bi morali  
  lahko bi naredil ...   moram narediti ...  
  svet je lep, povsod je ljubezen   življenje je trpljenje  
  ljubljen sem   nihče me nima rad  
  sem samozavesten   nihče me ne posluša  
  si bom vzel čas   nimam časa  
  premislil bom kaj je storiti   ne sklada se z religijo/vzgojo...  
  naredili bomo kar je prav   to se pri nas ne dela  
  imam svojo glavo - bom razmislil   starši, vera, drugi se ne strinjajo  
  bom poizkusil   ne morem, je pretežko zame  
  ne more biti tak problem   to je nerešljiv problem  
  prevzamem odgovornost   zmeraj je kriv nekdo drug  
  sem vredu   sem prestar, premlad  
  sprejemam se kakršen sem   sem tak in drugačen  


To je FILTER katerega uporabljate vsak dan in iz katerega potem tudi delujete. Če hočete doseči boljše rezultate, potem morate razviti pozitivna, močno zakoreninjena prepričanja, le tako bo uspeh zagotovljen. Kako razviti takšno IDENTITETO ?

Vsekakor je potrebno razviti ta nova pozitivna prepričanja, ki se bodo sčasoma globoko zakoreninila v nas, ter nam potem služila, je pa dejstvo, da nekaj ali pa tudi precej takšnjih prepričanj oziroma izkušenj že imamo iz naše preteklosti. Temu se reče, da imamo reference iz preteklosti, kar pomeni, da lahko ponovno podoživimo, oziroma vidimo čisto sliko naših uspehov.

Naprimer spomnite se težke stvari iz preteklosti za katero ste mislili, da ne boste uspeli, pa na koncu ste. Spomnite se občutka trenutka doživetja, spomnite se barv, spomnite se vonja, naredite si sliko tega v mislih in zavedajte se, da ste to vi, vi ste tisti , ki ste uspeli, vam je uspelo. Ju-hu.

Sedaj pa se spomnite čim več takšnih uspehov in si jih zapišite na list papirja, da vam bo zmeraj služil za pomoč, kadar bodo prevladovala negativna zakoreninjena prepričanja.

Upam, da vam bo prispevek v pomoč in da boste spoznali kaj pomeni ta FILTER NAŠE IDENTITETE. Povedal bi še to, da so, na ta naša globalna prepričanja, ki so globoko zakoreninjena v nas samih vplivali tako starši kot tudi učitelji v šolah, naši prijatelji, sosedje, tete, strici, sodelavci, naš narod, svetovni narod, tisočletna prepričanja itd..., skratka zadeva niti ni tako nedolžna in zahteva poglobljeno delo.

Morda bo nekdo rekel: "Jaz sem jaz in jaz se ne spreminjam, moje lastnosti so prirojene in jih ne more nič spremeniti", na to lahko rečem le >> Bullshit! <<. To ni res, IDENTITETA SE LAHKO SPREMINJA. Lahko se spremeni celo zelo dramatično. Sami lahko opazite kako se je spremenila vaša IDENTITETA v primerjavi z leti v preteklosti. Prav tako pa lahko našo IDENTITETO spremenimo po svojih željah in če boste začeli spreminjati vaša globalna prepričanja, potem se lahko kot OSEBA - IDENTITETA, popolnoma spremenite. Tako rekoč postanete drug človek (v našem primeru boljši, pozitivnejši). Lahko preprosto izbirate kakšni bi radi postali (dobri, močni, bogati, intuzjastični, prijazni, navdihujoči, itd..), vse odvisno od vas. Ali ste dojeli poanto. ZGRADITE SVOJ FILTER POZITIVEN. Vaš FILTER je vaša IDENTITETA, skupek vaših prepričanj, razumete? To je vse kar lahko naredite zase ali pa razmišljajte še naprej, da so za vaše slabo počutje krivi drugi in da nič ne morete storiti, da imate slabo karmo, da se alabo učite, da ste prešibki, da ste prestari, da ste... itd...

Zdaj veste zakaj ste takšni kot ste, ste vredu, gre vse gladko, vse OK? Potem je dobro, potem imate dobro IDENTITETO. Imate težave, sami problemi, ne teče gladko, česarkoli se postopite se zatika ali pa sploh ne gre? POTEM ZGRADITE NOVO IDENTITETO - NOV FILTER.

 

Zadnja posodobitev:  Nedelja, 24 April 2016 15:31