Čakre in energetski kanali

Čakre in energetski kanali


Četrtek, 22 April 2010 16:38  •  Prispeval: Jani Pravst  •  Ogledov: 5760     natisni

 

Splošno

V vsakem človeku je mreža živcev in čutil, ki reagirajo na dražljaje zunanjega sveta. Poleg tega je v nas subtilen sistem kanalov (nadijev) in energetskih centrov (čaker), ki bedijo nad našim fizičnim, razumskim, čustvenim in duhovnim bitjem.
Vsaka od sedmih čaker ima več duhovnih lastnosti, ki so v nas nedotaknjene in čeprav se ne izražajo vedno, jih ni mogoče uničiti. Ko je Kundalini prebujena se začnejo te lastnosti spontano izražati v našem življenju. Z redno meditacijo tako postanemo avtomatično dinamični, ustvarjalni in zadovoljni ter istočasno zelo ponižni, ljubeči in sočutni.


 

Čakra Mooladhara

Prva čakra se nahaja pod kostjo križnico, v kateri prebiva Kundalini, njena glavna lastnost pa je nedolžnost. Z njeno pomočjo lahko doživimo čisto otroško radost brez vsakršnih predsodkov. Nedolžnost nam da dostojanstvo, ravnovesje in izrazit občutek za smer in cilj v življenju. Ni nič drugega kot preprostost, čistost in radost. Prisotna je v malih otrokih kot notranja modrost, pri starejših pa je, zaradi "modernega" načina življenja, velikokrat zamegljena. Vendar pa ne more biti nikoli uničena. Je nenehno prisotna v nas in potrpežljivo čaka, da bi se izrazila kot čista radost, ko se Kundalini dvigne.


 

Čakra Swadisthana

Druga čakra predstavlja kreativnost, čisto pozornost in čisto znanje. Povezuje nas z notranjim virom inspiracije in omogoča, da lahko resnično doživimo lepoto, ki nas obdaja. Čisto znanje, ki ga daje ta čakra ni razumsko, ampak je neposredno dojemanje Realnosti, ki jo lahko čutimo na naših dlaneh, kjer kaže naše subtilne blokade. to je tudi center čiste, stalne pozornosti in moči koncentracije.
Na fizični ravni skrbi za naša jetra, ledvice in spodnji del trebuha. Če preveč razmišljamo, ta čakra nima dovolj energije za vse omenjene organe in lahko nastopijo bolezni kot diabetes ali levkemija.

 

 

Čakra Nabhi

Tretja čakra nam daje čut za velikodušnost in popolno zadovoljstvo. Na levi strani je glavna lastnost tega centra mir, zato čiščenje te čakre olajša stres in tesnobo. Desna stran tega centra skrbi za del jeter, kjer je sedež naše pozornosti in moči koncentracije. Ko Kundalini razsvetli Nabhi nam da duhovno rast, pravičnost in notranji čut za moralnost ter popolno ravnovesje na vseh nivojih našega življenja.

 

 

Void (Praznina)

Void obdaja drugo in tretjo čakro in pooseblja princip mojstra (guruja) v nas. V mnogih duhovnih tradicijah imenujejo to področje "Ocean iluzij", ki ga je možno prečkati le s pomočjo duhovnega vodje. Ko je Kundalini prebujena in se vzpne skozi Void, v nas utrdi načelo mojstra. Kot pravi Shri Mataji, v Sahaja Yogi postanete sam svoj učitelj, sam svoj duhovni vodja, ker na konicah prstov čutite vse svoje subtilne probleme in imate hkrati moč, da jih s pomočjo svoje Kundalini tudi odpravite. Še več, ko utrdite ta center, se znebite vseh svojih razvad, lenobe, navezanosti in vsega kar vas na tak ali drugačen način zasužnjuje ter postanete sam svoj učitelj.
Sledenje lažnim "gurujem", ki jih, bolj kakor področje Voida, zanimata moč in denar, lahko ta center močno poškoduje. Po Samospoznanju lahko moč Kundalini v meditaciji popravi nastalo škodo.

 

 

Čakra Anahat - srce

Čakra srca je kraj, kjer prebiva naš Duh, naša resnična bit, ki je večno čista in nepoškodovana, kot svetleč diamant skrit v nas, ki je priča vsem našim dejanjem. Po Samospoznanju postane naša pozornost prvič povezana z Duhom in mi se tega postopoma začnemo zavedati. Naša zmotna identifikacija z egom ali pogojenostmi se umakne in lahko se poistovetimo z Duhom, ki je naša prava narava.
Na fizični ravni ta čakra skrbi za naše srce in pljuča. Če je prizadeta lahko pride do napadov astme ali težav s srcem. Naše sočutje in ljubezen izhajata iz srca, srčna čakra pa nam poleg tega da še občutek odgovornosti in čist odnos do drugih ljudi. V centru se v višini prsne kosti izraža kot popolno zadovoljstvo in varnost. Ko je srčna čakra povsem razsvetljena izginejo vse naše skrbi, dvomi in strahovi.

 

 

Čakra Wishuddhi

Je čakra diplomacije, čistih odnosov z drugimi in igrive nenavezanosti. Ko jo Kundalini odpre, odstrani vse naše krivde in kesanja in nam pokloni prijazen in sočuten glas. Odstrani vse težnje, da bi dominirali nad drugimi ali, da bi se počutili, da drugi dominirajo nad nami. Tako izginejo občutki superiornosti ali manjvrednosti ter ljubosumja. Vishuddhi čakra nas poveže s celoto in dejstvo, da smo del in delček celote tudi občutimo.

 

 

Čakra Agnya

Čakra sočutja in odpuščanja. Odpuščanje je moč zaradi katere izgine jeza, sovraštvo in maščevalnost. V ponižnosti odkrijemo plemenitost in velikodušnost Duha. To so ozka vrata, ki odprejo pot za dvig naše zavestih končnemu cilju, to je k sedmemu centru. Begajoče oči, gledanje nečistih stvari ali osredotočenost nase jo poškodujejo. Opazovanje neba, zemlje ali narave jo pomaga očistiti.

 

 

Čakra Sahasrara


Sedmi center vključuje vse čakre z njihovimi posameznimi lastnostmi. Je poslednji mejnik v evoluciji človekovega zavedanja. Sedaj smo na ravni, ki ustreza tej čakri in naša zavest je pripravljena za vstop v to novo področje dojemanja, ki je onstran našega omejenega razuma in predstav. Ta čakra nam omogoči absolutno neposredno dojemanje realnosti z našim centralnim živčnim sistemom. To je točno tisto, kar se zgodi pri Samospoznanju s spontanim prebujenjem Kundalini.

 

 

Trije energijski kanali

Levi energijski kanal (modre barve) ustreza naši preteklosti, čustvom, željam, razpoloženju. Zaključuje se s superegom, ki je skladišče vseh naših spominov, navad in pogojenosti.

Desni kanal (rumene barve) ustreza naši aktivnosti in načrtovanju, naši telesni in umski aktivnosti. Zaključuje se z egom, ki nam daje idejo o "jaz-u", občutek, da smo ločeni od sveta.

Centralni kanal je kanal vzpona, je moč, ki nosi našo evolucijo in nas vodi, zavedno ali nezavedno proti višjemu zavedanju, ki domuje v Sahasrari (sedma čakra).

Delovanje Samospoznanja in subtilni vidiki čaker so preobsežni, da bi jih lahko na tem mestu do potankosti razložili. So del znanja, ki ga ni moč zgolj preštudirati na mentalni ravni ampak ga je potrebno tudi izkusiti. Ta nova raven zavesti se lahko doseže s Samo-spoznanjem in redno meditacijo v Sahaja Yogi. Poučuje se vedno brezplačno, trenutno v 75 državah sveta.

 

Zadnja posodobitev:  Nedelja, 24 April 2016 14:55