STRES IN SPROSTITEV

STRES IN SPROSTITEV


Nedelja, 09 Maj 2010 11:53  •  Prispeval: Jani Pravst  •  Ogledov: 24883     natisni

 

Potrtost in napetost ovirata centralna energijska kanala. Zaradi te ovire postaneta ozka ter nepretočna in pretok proste energije se upočasni ali celo popolnoma ustavi. V takšnem stanju izgubi namera svoj izvor energije. Kadar je človek pod stresom, ni zmožen delovati učinkovito, ker je njegova namera ovirana.

Stres ima lahko na energijska kanala tudi nasproten učinek. Nenadoma se lahko razširita, pretok energije se močno poveča in človek postane sposoben neverjetnih dejanj, ki jih v normalnem stanju ne bi zmogel. Obstaja kar nekaj znanih primerov, vendar se kaj takega zgodi redko. Ko je človek pod stresom se, v večini primerov, njegovi potenciali in sposobnosti opazno zmanjšajo.

V teku dneva doživljamo različne stresne situacije. Razlikujejo se po tem, kakšen vpliv imajo na nas, od najšibkejšega stanja stresa, na katerega pozabimo že naslednji trenutek, do močnih stresov, ki nas vržejo iz ravnovesja za daljše časovno obdobje. Naravna reakcija organizma na stres je, da napne določene skupine mišic. Te napetosti so tako močno zakoreninjene v naših navadah, da jih sploh ne opazimo. Medtem ko npr. berete ta tekst, napenjate določene obrazne mišice. Vendar se v trenutku, ko na njih usmerite svojo pozornost, sprostijo. V nekaj minutah boste spet pozabili na svoj obraz in znova se bo zamrznil v izrazu, ki kaže vaše čustveno stanje.

Splošno uveljavljeno prepričanje, da se boste s sproščanjem znebili stresa, je napačno. V resnici se takrat, ko se sproščate, poskušate boriti s posledico, ne da bi odstranili vzrok. Vzrok fizične napetosti je psihična napetost. Depresija, potrtost, zaskrbljenost, razdraženost in strah povzročijo, da se vaše mišice stisnejo v krču. Zavestno sproščanje mišic bo prineslo nekaj olajšanja, vendar pa bo to kratkotrajno. Psihična napetost bo kmalu povzročila, da se bo stanje ponovilo. Vse, kar morate narediti, da bi odstranili psihično napetost, je znižanje pomembnosti. Napeti ste samo zaradi tega, ker nečemu, kar vas obremenjuje, pripisujete preveliko pomembnost.

Stres je posledica pomembnosti. Znebite se ga lahko v trenutku - preprosto znižajte pomembnost. Vzdrževanje pomembnosti je nesmiselno in škodljivo za vas. Situacije ne boste nikoli mogli spremeniti na boljše in s težo pomembnosti, ki jo nosite na ramenih, ne boste mogli učinkovito delovati. Ko ste pod stresom, je dovolj, da se zbudite in se zaveste dejstva, da vas je nihalo ujelo na trnek pomembnosti. V vsakem primeru z lahkoto določimo, kaj je tisto, čemur pripisujemo pomembnost. Spomnite se: s tem, ko znižate pomembnost, se osvobodite nihala in posledično boste lahko učinkovito delovali. Zavedati se morate dejstva, da zvišana pomembnost vedno dela proti vam.

V vsaki težavni situaciji zadostuje, da se spomnite na pomembnost in jo zavestno znižate. Edina težava je, da se morate pravočasno spomniti. Ko ste pod stresom, spite in se ne spomnite nobene prej omenjene metode, ki vam lahko takrat v trenutku pomaga. Da bi se znebili stresa, se morate zbuditi in mižati pomembnost.
Če ste navajeni biti pozorni na čustveno udobje svoje duše, ne boste imeli težav s tem, da se ne bi spomnili. Vsakokrat, ko doživljate nekaj neprijetnega, se vprašajte zakaj? Čemu ste dvignili pomembnost? Ne glede na to, koliko je to »pomembno« za vas, takoj zavestno zavrzite pomembnost. Delujte samo v okvirih čiste namere. Samo lakrat bo vaše delovanje učinkovito.

 

Da bi postali imuni na stres, morate svojo navado, da postanete napeti zaradi vsake malenkosti, zamenjati z novo navado: da ste sproščeni, kadarkoli je to možno. Sproščeno stanje niti slučajno ne pomeni brezbrižnosti in otopelosti. To je stanje usklajenosti z zunanjim svetom, pravzaprav je to stanje ravnovesja. Lastnost ravnovesja je odsotnost zunanje in notranje pomembnosti: nisem niti dober niti slab - svet ni niti dober niti slab; nisem niti ubog niti pomemben - svet ni niti ubog niti pomemben, in tako naprej.
Odsotnost pomembnosti ali vsaj nizka raven pomembnosti je tisto, kar potrebujete, da bi dosegli stanje sproščenosti. Sproščanje je nesmiselno kadarkoli obstaja zvišana pomembnost. Predstavljajte si, da stojite na robu strehe visoke stavbe - če se bojite višine, se najverjetneje ne boste mogli sprostiti. Če že ne morete znižati pomembnosti, vsaj ne zapravljajte energije za sproščanje. V nasprotnem primeru ne boste porabili energije samo za nadzorovanje pomembne situacije, ampak tudi za nadzorovanje samega sebe. Ne delajte tega - prepustite se in si dovolite skrbe kolikor vam je volja.


Za izvajanje te metode se morate znati sprostiti najkrajšem možnem času in ostati v stanju sproščenosti v vseh mogočih okoliščinah. Besednih sugestij ne boste potrebovali, ker niso besede tiste, ki nadzorujejo vaše mišice - nadzoruje jih namera. Večina mišic v vašem telesu se lahko sprosti zavestno samo s tem, da na njih usmerite svojo pozornost. Ponavadi mišicam ne namenjamo pozornosti, dokler ne začutimo neudobja ali bolečine. Mišice celega telesa lahko sprostite tako, da s svojim notranjim pogledom potujete po telesu in tako sprostite napetost v vsaki posamezni mišici. Vendar pa obstajajo skupine mišic, ki se niso več navajene podrejati nameri. To se zgodi predvsem zaradi modernega načina življenja. Težko je na primer na kakršenkoli način zavestno nadzorovati hrbtne mišice. Zato nas s staranjem začne boleti hrbet. Ne glede na to, kako obrabljeno to zveni, je vsakdanja redna telovadba prav za hrbtne mišice nujno potrebna.
Celoten postopek je naslednji: potujte po telesu s svojim notranjim pogledom, brez naglice, vendar hitro, in sprostite vse napetosti. Bodite pozorni na celotno površino telesa. Predstavljajte si, da tvori vaša koža ovoj, ki se nenadoma hitro segreje od znotraj. Pozornost usmerite na površino telesa. Predstavljajte si lahko karkoli: da postaja vaša koža topla, da čutite ščemenje po celotni površini kože ali da se sproža pretok energije po vaši koži. Pomembno je, da se svoje kože zavedate. Zdaj si predstavljajte, kako se energija razlije po celotni površini telesa, podobno kot mavrica barv na površini milnega mehurčka. V tem trenutku ste del Vesolja in ste usklajeni z njim. Ni potrebno, da se močno trudite doživeti neke posebne občutke. Vsakdo čuti stvari na svoj način. Nobene potrebe m, da se kakorkoli trudite. Naredite to tako mimogrede, vendar odločno. Občutite celotno površino svojega telesa, ibčutite prelivanje energije - to je stanje, v katerem ste popolnoma sproščeni, uravnovešeni in povezani s svetom okoli vas. Po nekaj poskusih boste potrebovali le nekaj sekund, da si boste to predstavljali in kmalu boste zlahka prešli v stanje sproščenosti, tako zlahka, kot bi prekrižali roke na prsih.. V tem trenutku ste del Vesolja in ste usklajeni z njim. Ni potrebno, da se močno trudite doživeti neke posebne občutke. Vsakdo čuti stvari na svoj način. Nobene potrebe m, da se kakorkoli trudite. Naredite to tako mimogrede, vendar odločno. Občutite celotno površino svojega telesa, ibčutite prelivanje energije - to je stanje, v katerem ste popolnoma sproščeni, uravnovešeni in povezani s svetom okoli vas. Po nekaj poskusih boste potrebovali le nekaj sekund, da si boste to predstavljali in kmalu boste zlahka prešli v stanje sproščenosti, tako zlahka, kot bi prekrižali roke na prsih.

Zadnja posodobitev:  Nedelja, 24 April 2016 15:40