O karmi in kako jo preseči

Karmo presežemo le tako, da pridemo na transcendentalni nivo.

O karmi in kako jo preseči


Nedelja, 11 April 2010 17:46  •  Prispeval: Jani Pravst  •  Ogledov: 24193     natisni

 

Piše: JAZ SEM

Karmična partnerstva
(iz naukov Vnebovzetih Mojstrov)

Vedno se sami odločimo ali bomo vstopili ali ne v zvezo z nekom, ki nas privlači. Ko se odločamo za poroko z nekom, se vprašajmo: "Ali želim deliti karmo s to osebo?" Ker ko se zaobljubimo, da bomo podpirali nekoga "v dobrem in hudem", to pomeni "v karmičnih ciklih - dobrih in ne tako dobrih".

Zakonska zveza je priložnost, da si dva nepopolna posameznika pomagata razbremeniti se svojih karmičnih dolgov, razviti nove vrline duše in napredovati v duhovnem razumevanju in moči.
(Dr. Gina Cerminara)

Včasih vidimo skupaj dva človeka, ki imata bolj malo skupnega. To, kar imata skupno je njuna karma.
V karmičnih zakonskih zvezah sta dva vodena skupaj, da uravnotežita medsebojne karmične vezi. Prav tako imata lahko skupno karmo s še drugimi dušami. Pred utelešenjem sta se mož in žena morda strinjala, da omogočita utelešenje določenim dušam (svojim otrokom v tem življenju), s katerimi morata prav tako razrešiti karmične vezi.
Vaša duša ve, zakaj ste v neki karmični zvezi. Na notranjem nivoju si duša želi narediti vse potrebno za uravnoteženje karme iz preteklosti. Ve, da se bo le tako lahko vrnila v duhovno blaženost, iz katere je nekoč izšla.

 

 

Karmične zakonske zveze so včasih označene z ljubezensko-sovražnim odnosom. Partnerja se nikoli ne prenehata bojevati drug z drugim a po drugi strani sta nesrečna drug brez drugega. Sta kot bi se istočasno močno ljubila in močno sovražila.
 

Ta paradoks lahko razumemo le z vidika karme in reinkarnacije. Pogosto so najbolj privlačne zveze osnovane na ljubezenskih zvezah iz preteklih življenj, v katerih so bile prisotne sovraštvo, bolečina in celo nasilje. Pogosto je edini način, da razrešimo karmo (nakopičeno iz brezobzirnih hudodelstev ali izdajstev) z izrazom močne ljubezni v razmerju mož-žena. Univerzalni zakon karme zahteva, da moramo tistemu, ki smo ga nekoč sovražili, dati ljubezen za uravnoteženje te karme in pogasiti uničevalni ogenj sovraštva.
 

Karmične zveze so lahko težke, ker se ponovno odprejo stare rane in pride do ponovnega soočenja s karmičnimi bitkami iz preteklosti. Vendar so pomembne, ker nam dajo priložnost, da z mazilom ljubezni ozdravimo te rane. Prav tako nam pomagajo preiti negativne vzorce, ki nam onemogočajo odpreti srce za dajanje in sprejemanje več ljubezni.
V današnjem času zaključujemo karmične vezi z mnogimi dušami. Zato lahko v tem življenju izkusimo mnoge različne odnose - tiste z dušnimi družabniki, Plameni dvojčki in karmične zveze.

Dušni družabniki (sorodne duše) so sošolci v skupni učilnici življenja; se skupaj učijo lekcije, ker imajo podobno karmo. Pogosto opravljajo tudi skupno poslanstvo.

Plamena dvojčka (Žarka dvojčka, duši dvojčici, komplementa …) imata isti vzorec identitete. Naš Plamen dvojček je naš drugi jaz. Na notranjih nivojih sta najini duši vedno eno kot celovitost naše božanske resničnosti.
Ne glede na to, za kakšen odnos gre, ni karma ali njeno pomanjkanje tisto, kar bi določalo uspešnost zveze. Naša ljubezen je tista, ki ustvari ter ohrani ali ne ohrani zvezo, ko se znajdemo v izzivih in karmičnih čiščenjih.

Ujetnik ljubezni

Kaj določa, koliko karme uravnotežiš v tem življenju? … To, koliko ljubezni vložiš v to, kar delaš.
(Saint Germain)

Včasih so sile privlačnosti med dvema osebama nezadržne. Na začetku ni nikogar, s katerim si bi tako želeli biti kot s to osebo. Ljubezen je tu, vznemirjenost nove zveze je tu in prej ali slej se morda celo odločimo za poroko. Vsi poznamo izrek "medeni meseci so mimo". To pomeni, karma je sprožila svoj udarec. Zdaj se mora začeti delo srca.
Toda zakaj smo čutili tolikšno privlačnost drug do drugega na začetku? Zato, ker smo bili na notranjem nivoju navdušeni, da smo našli nekoga, s katerim bomo lahko uravnotežili svojo karmo.
 

Ko so medeni meseci mimo, je tisto, kar nas žene naprej, vedenje v naši duši, da moramo iti skozi naše karmične obveze preden se bomo lahko dvignili na naslednjo spiralo življenja in h projektom, ki so bliže našemu srcu. Čutimo, da prej, ko se pokorimo zakonu karme - ki je zakon ljubezni -, prej se bomo mi in naš partner osvobodili te karme.
Včasih, ko se karma razreši, zveza razpade. Ničesar ni več, kar bi jo ohranjalo skupaj, in partnerja gresta vsak zase naprej k reševanju svojih naslednjih nalog.
Bog nam v primeru reševanja močne karme pogosto podari močno ljubezen za ozdravitev starih ran. Sposobnost ljubiti je nekaj, kar se zgodi brez zavestnega hotenja. Počutimo se kot ujetniki te ljubezni. Naš razum nam lahko govori, da ne smemo ljubiti te osebe, toda srce ljubi naprej. Povsem brez naše volje se srce vname z ljubeznijo do določene osebe. Samo, da jo vidimo, se naše srce izpolni z ljubeznijo. Nič ne naredimo, da bi se ta ljubezen ustvarila. Nismo mi tisti, ki bi prižgali ogenj. Bog ga položi v naše srce.
Karma, ki išče svojo razrešitev, nas privede skupaj in naš Višji Jaz izliva brezmejno ljubezen in odpuščanje, da lahko raztopimo svojo karmo.
Je kot bi drugo osebo preplavili z ljubeznijo. Ko se sprosti dovolj ljubezni za uravnoteženje karme, se nenadoma pipa zapre in nič več ne čutimo tega močnega in nezadržnega občutka ljubezni. Je skoraj neverjetno v primerjavi s tem, kar smo čutili prej.

(Odlomek iz knjige "Karma and reicarnation" Elizabethe C. Prophet)
Ko sem spoznala svojega prvega moža, sem čutila to nezadržno ljubezen do njega. Notranji glas mi je rekel: "Pomagaj mu pri njegovem delu." In tako sem tudi naredila. Ko je zbolel, mi je notranji glas ponovno rekel: "Pojdi in skrbi zanj." Ubogala sem. Nato me je nekega dne zaprosil, da se poročim z njim. Priredila sva skromno poroko. Ko sem na poroki stopala proti oltarju, sem zopet zaslišala glas v sebi: "To je le začasno." Bila sem osupla. Bila sem prepričana, da je poroka za zmeraj. Nadaljevala sva s svojim šolanjem. Z namenom, da ga podprem pri njegovem šolanju na univerzi sem za nekaj časa odložila svoje šolanje. Delala sem, skrbela za dom in kuhala. Deset mesecev za tem sem našla duhovno pot, ki sem jo iskala vse življenje in povedala sem mu to. Rekel mi je, da se moram odločiti med njim in to potjo. Morala sem mu pustiti, da odide, ker sem v svojem srcu vedela, da je ta pot moj življenjski namen. Kasneje sem razumela, da če ne bi naredila vsa ta žrtvovanja zanj in tako razrešila karmo z njim, ne bi mogla napredovati na svoji razvojni poti in srečati ljudi, s katerimi sem začela svoje resnično življenjsko poslanstvo.

Pomembno je delati, trdo delati v zakonskih zvezah. V odnosih z drugimi smo z določenim namenom. Težimo k umiku iz neprijetnih situacij in se jim ne posvečamo dovolj. Imamo jih za nepomembne in čakamo svoje "resnične življenjske priložnosti". To je dober način, da zadržujemo razrešitev svoje karme - in da je ustvarimo še več.
Ko se soočite z neko neprijetno situacijo, glejte nanjo kot na optimalno priložnost za razrešitev karmičnega dolga, ker ne veste, kako dolgo boste morali čakati, da ponovno dobite priložnost z to poravnavo. Lahko se odločite, da raztopite trdoto srca in karme z ognjem ljubezni; lahko se pa odločite, da nadaljujete s sovraštvom, kar bo samo podaljšalo karmični zaplet. To ne pomeni, da morate za vekomaj ostati v karmičnem odnosu. Toda potrebno je vaše trdo delo, da odkrijete vzrok za to zvezo, in da ste prepričani, da uravnavate karmo, tako da lahko oba odideta iz zveze z občutkom razrešitve.
Kje začeti? Pri sebi. Ne moremo spremeniti reakcij druge osebe. Spremenimo lahko le svoje reakcije. Lahko se odločimo, da bomo delali na sebi, da premagamo svoje ljubosumje, zamero, jezo, ponos … Delamo na tem tako dolgo, da smo sposobni dati svojemu partnerju vse, kar zmoremo, in da lahko rečemo:
 

"Ne čutim ničesar do te osebe kot le ljubezen. Ljubim jo ne glede nato, kaj reče ali stori."

Seveda je potrebno, da sta oba partnerja pripravljena delovati v harmoniji. Če se le eden trudi, je lahko naporno zanj. Če postaja nemogoče razrešiti karmo na osebnem nivoju, ker odnos povzroča več slabega kot dobrega in le krepimo stare vzorce, moramo morda zaključiti odnos in poskušati na drug način uravnotežiti svojo karmo.
V karmičnem razmerju lahko pride trenutek, ko so obojestranski dolgovi poravnani. Kako vemo, kdaj smo poravnali stare dolgove? Ko so poravnani, čutimo razrešitev in notranji mir. Nič več ne čutimo vezanosti s to osebo kot prej. Iti moramo globoko v svoje srce in se skozi globoko molitev, meditacijo in dušno raziskavo povezati z Bogom, da prejmemo pravi odgovor.
Poroka s pravo osebo je lahko čudovito in izpolnjujoče potovanje, ko sta oba pripravljena podpreti drug drugega z vsem svojim srcem na vsak način.

Tomaž Pritekelj
www.jaz-sem.net

Zadnja posodobitev:  Torek, 26 April 2016 08:30