Vloga medijev na naše počutje

Vloga medijev na naše počutje


Četrtek, 26 December 2013 11:07  •  Prispeval: Jani Pravst  •  Ogledov: 2101     natisni

Mediji - TV - Radio - Internet

 

Novice katere dobimo iz medijev zelo pripomorejo, da se neka dobra, največkrat pa slaba stvar zelo razširi in potencira na veliko. Danes v našem okolju nič nima večjega negativnega vpliva kot televizija. Seveda ima tako kot tudi vse druge stvari zaželene in nezaželene lastnosti in ker smo se sposobni osredotočati, nam lahko televizija in mediji koristijo - vendar nam ti viri posredujejo izjemno popačen in neuravnovešen pogled na stvari. Vsepovsod po svetu iščejo žepke težav, jih postavijo v središče pozornosti in z dramatično glasbo naredijo , še bolj grozne. Nato pa jih prikazujejo v naših dnevnih sobah kot izjemno popačeno sliko težav v primerjavi z Dobro-Bitjo, ki obstaja na našem planetu.

Sistematično prikazovanje zdravstvenih tv reklam ima močen negativni vpliv, saj v reklamah slišite, da »vsakemu petemu človeku preti bolezen« in da »ste to verjetno vi«. Na vas vplivajo tako, da temu namenite misli, nato pa rečejo: »Pojdite k zdravniku.« In ko k svojemu zdravniku greste (zapomnite si, zdravnikov namen je ugotoviti, da je nekaj narobe), začnete pričakovati nekaj negativnega ali pa se negativno pričakovanje še poveča. Ko ste že pod dovolj velikim vplivom reklam, začne vaše telo kazati znake teh zbadajočih misli.

Naše zdravstvo je danes bolj napredno, kot je kdajkoli bilo, pa vendar je bolnih več ljudi kot kdajkoli prej.

Mediji - TV - Radio - Internet

 

Zapomnite si, da bi nekaj ustvarili, je temu potrebno samo namenjati misli - in to pričakovati - in je. Prikazujejo vam statistiko; pripovedujejo vam grozljivke; in vaše misli stimulirajo toliko časa, da začnete čutiti čustva: grozo, strah ... Nočem tega! In tako je ena polovica enačbe rešena. Nato vas spodbujajo, da greste na pregled ali se zastonj cepite proti gripi: »Jasno, da vemo, da razsaja gripa, sicer vam ne bi ponudili zastonj cepljenja.« In s tem je rešena druga polovica enačbe, pričakovanje ali dopuščanje je zagotovljeno. In zdaj ste popolnoma pripravljeni na gripo ali esenco česarkoli, o čemer govorijo.

Dobite tisto, o čemer razmišljate, če si to želite ali ne. Zato vam bo zelo koristilo, da začnete pripovedovati svojo lastno zgodbo o zdravju, da boste lahko naslednjič, ko bo televizija prikazala kakšno strašljivo zgodbo (ki je nočete doživeti), prisluhnili njihovi verziji in se ji dobrodušno nasmejali, namesto da bi vas bilo strah.

Avtor: ABRAHAM & Esther in Jerry Hicks

Zadnja posodobitev:  Nedelja, 24 April 2016 15:42