Katero polovico možganov uporabljate?

Ste bolj čustveni ali bolj logični tip človeka? Preizkusite se.

Katero polovico možganov uporabljate?


Sobota, 03 Marec 2012 12:09  •  Prispeval: Jani Pravst  •  Ogledov: 17395     natisni

Povejte, v katero smer se vrti figura in ugotovite, ali ste bolj čustveni ali bolj racionalni.

 

Se ženska vrti v smeri urinega kazalca ali obratno?
Se ženska vrti v smeri urinega kazalca ali obratno?


Preizkusite, katero polovica možganov uporabljate. Če vidite, da se figura vrti v nasprotni smeri urinega kazalca, potem pri vas prevladuje leva stran možganov. Če pa se vam zdi, da se figura vrti v smeri urinega kazalca, torej v desno, bolj uporabljate desno stran možganov. Kaj to pove o vas?

Večina ljudi vidi, da se plesalka vrti v levo, torej večina uporablja levo polovico možganov. Če pa se boste malo potrudili in osredotočili na eno nogo, boste figuro obrnili. S tem lahko trenirate svoje možgane.

Tisti, pri katerih prevladuje leva polovica možganov, so praktični, realni in strateški. Bolj se osredotočajo na detajle, uporabljajo logiko, dejstva, besede in jezik. Blizu jim je sedanjost in preteklost, dobri so v matematiki in znanosti, razumevanju in na splošno znanju. Radi imajo varnost.

Tisti, ki bolj uporabljajo desno polovico možganov, so čustveni in se osredotočajo na celoto, vidijo veliko sliko in ne detajlov. Njihova domišljija je bolje razvita in prevladuje nad razumom. Dobro si zapomnijo simbole in podobe. Namesto na preteklost se bolj osredotočajo na prihodnost. Blizu so jim filozofija, religija, prepričanja, vera v nekaj. Njihova prostorska zaznava je odlična, bazirajo pa na fantaziji. Znajo preceniti različne možnosti. Njihovo vedenje je bolj nestrpno in radi tvegajo.

Dva načina razmišljanja
Koncept razmišljanja z levimi oz. desnimi možgani je konec šestdesetih let prejšnjega stoletja razvil ameriški psihobiolog Roger W Sperry. Odkril je, da v človeških možganih obstajata dva zelo različna načina razmišljanja. En način (z desnimi možgani) je vizualni in procesira informacije intuitivno in simultano. Najprej objame celo sliko in se nato osredotoči na detajle. Drugi način (z levimi možgani) pa je bolj verbalen in procesira informacije analitično in po sekvencah. Najprej opazi detajle, iz katerih nato sestavi celotno sliko. Sperry je bil za te pomembne ugotovitve nagrajen z Nobelovo nagrado leta 1981.

Podobni testi in vprašanja se uporabljajo za ugotavljanje, kateri poklic je za koga. Večina umetnikov in slikarjev na primer uporablja desno polovico možganov, saj so sposobni bolj kreativnega razmišljanja in videnja svojega dela, še preden ga ustvarijo.

 

 

Zadnja posodobitev:  Nedelja, 07 Maj 2017 12:00